Gymnastika: Piasecký s Homolovou nabrali smer Londýn

22.07.2012 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Smer Londýn nabrala v nedeľu spred bratislavského Domu športu ďalšia časť slovenskej olympijskej výpravy na čele s prezidentom SOV Františkom Chmelárom. Športovú časť tvorili gymnasti Samuel Piasecký s Máriou Homolovou spolu s ich trénermi Martinom Zvalom a Katarínou Krekáňovou.
Pre oboch bude účasť pod piatimi olympijskými kruhmi vrcholom ich kariéry, obaja sa na tomto športovom sviatku predstavia vôbec po prvý raz. Kým Homolová už na olympiádach mala svoje predchodkyne Klaudiu Kinskú (Atlanta 1996), Zuzanu Sekerovú (Sydney 2000, Atény 2004) a Ivanu Kováčovú (Peking 2008), Piasecký bude prvým slovenským mužským zástupcom tohto odvetvia na OH v ére slovenskej samostatnosti.
Piasecký vníma, že jeho štart na olympiáde je už predo dvermi a cíti sa šťastnejší. Trochu má obavy, že bude cvičiť už hneď v prvom slede. "To je asi najväčšia nevýhoda, lebo rozhodcovia ešte ani nebudú vedieť ako rozhodovať a známky budú nasadzovať určite najnižšie. Všetko sa to potom zmení v druhom a treťom slede. "
Jeho tréner Zvalo potvrdil, že Piasecký sa v Londýne predstaví len na bradlách a hrazde. "V januári po úspešnej kvalifikácii sme sa o tom začali intenzívne rozprávať. Možností bolo niekoľko. Najskôr to bol celý viacboj, potom tri náradia, vyšlo to na dve. Prostné, čo sa nám na ne podarilo úspešne vyzbierať, tak tie nám prišli zhruba dva-tri týždne dozadu, takže s tým sa už nedalo pripraviť. Lebo ísť tam s nejakou tuctovou zostavou, kde bude výber tých najlepších z najlepších, nemá zmysel. A myslím si, že Samo je dosť skúsený borec a veľký gymnasta na to, aby jeho ambície boli niekde úplne inde. Vo viacboji by skončil možno niekde v priemere. Rozhodli sme sa, že je lepšie to risknúť a pripraviť sa na dve náradia na sto percent." Obom sa splnil ich olympijský sen. "Bol to náš prvotný sen, to sme splnili a to je skvelé. Teraz už len treba prekvapiť, zacvičiť a uvidíme. Ťažko sa to však porovnáva, na OH sme ešte nikdy neboli. Neviem čo nás tam čaká, neviem aké to celé bude, určite to ale bude iné, ako na čo sme zvyknutí. Takže nebudem dopredu hovoriť o známkach ani umiestení."
Práve známky v mnohom ovplyvní pohľad rozhodcu. "Záleží od rozhodcov, lebo tie pravidlá sú všade rovnaké, ale nie rozhodcovia. Niekto to vidí tak, niekto zase inak. Určite tam bude obrovský lobing, obrovské tlaky z veľkých gymnastických krajín, ako Čína, Rusko, Japonsko, atď., tam jednoducho nemáme šancu akože urobiť takú politiku. No ale všetko je možné a keď Samo zacvičí zostavu na bradlách bezchybne, môže sa priblížiť niekde medzi 15,400 - 15,500 a to by teoreticky mohlo stačiť."
Homolová na olympiádu myslí intenzívne už aspoň tri týždne a veľmi sa na ňu teší. Všetko si to však riadne uvedomí, až keď sa ocitne priamo v olympijskej dedine a uvidí to množstvo ľudí a nasiakne atmosféru. Jej zranená noha je vraj už v poriadku, aj keď určitý blok v hlave stále je. To jej zranenie prišlo v najmenej vhodnú chvíľu. "Najhoršie na tom zranení je vlastne to, že psychicky spadne človek úplne dole. Lebo viem čo to zranenie obnáša aj s následnou rekonvalescenciou, aké to býva dlhé obdobie. Keď som išla od lekára v aute, tak sa priznám, že do reči mi vôbec nebolo a nemala som vtedy chuť komunikovať ani s médiami. Potrebovala som sa dostať do úzadia, vyrovnať s tým hlavne sama," povedala pre TASR členka ŠKG Detva.
Napriek tomu všetkému čo ju postihlo, si myslí, že je pripravená dobre. "Posledný týždeň sme spravili dosť roboty a aj percentuálna úspešnosť zostáv išla hore. A dobre sa cítim aj po fyzickej stránke, kondička je lepšia a dúfam, že ešte po tom týždni v Londýne to môže byť ešte lepšie."
Z toho, ako sa dala Homolová do poriadku, má veľkú radosť aj jej trénerka Katarína Krekáňová. "Ja som rada, že sa zdravotne dala dokopy. Napriek tomu, stále nie je isté, či pôjde všetko, záleží to od toho, ako bude vnímať tamojšiu podlahu. Preskok pôjde určite, tam problémy nie sú. Najviac to cítiť naozaj v tej akrobatike a tú sme zatiaľ trénovali len cez žinenky. Som preto rada, že nám umožnili cestovať o dva-tri dni neskôr, lebo určite bolo lepšie trénovať doma cez žinenky. Majka je však bojovníčka, nie je individualistka. Preto si myslím, že skôr môže, ani nie, že zamútiť, ale určite môže skôr urobiť viacboj, ako individuálne sa presadiť na niektorom náradí. Všetko bude záležať od toho ako tú podlahu bude vnímať ona. Ale bola by som veľmi rada, keby išla viacboj." O tom, čo by trénerku potešilo, nevedela konkretizovať. "Nerada hovorím o známkach. V gymnastike je subjektívne rozhodovanie, nemožno hovoriť ako o objektívnom hodnotení, aj keď sa k tomu chcú priblížiť. Stále je to tak, že ako sa nasadia známky, tak to potom je aj v tých ďalších sledoch. Ja by som bola rada, keby sa jej podarilo aj po tom úraze, ktorý prišiel naozaj v nevhodnú chvíľu, urobiť štvorboj s čo najmenším zaváhaním. To znamená neurobiť veľkú chybu. Malú chybu rešpektujem, ale urobiť hrubú chybu, by bolo zlé. Ja si myslím, že takú ale neurobí a bude spokojná."
 

Vyberte región